Sauternes ‘Petit Guiraud’ er Château Guiraud 1er Grand Cru Classés anden vin og er normalt sammensat af vine som frasorteres under sammenstikningen af første vinen på slottet, når vinene fra de forskellige druesorter og parceller blandes sammen, efter ca. et års modning på fad. Ofte fravælger man vine fra parceller med yngre vinstokke eller vine fra fade, som afviger en smule fra stilen, man gerne vil have til første vinen. De frasorterede vine bliver overført til ståltanke og afkølet for at standse evt. restgæring og lade vinen bundfælde naturligt i ca. 3 måneder. Druesammensætningen kan variere en smule efter årgangen, men ligner som regel første vinen med 65% Sémillon og 35% Sauvignon Blanc – alle økologiskdyrkede.Både i duften og smagen har Petit Guiraud slottets klassiske, flotte karakterer af grapefrugt, passionsfrugt, ferskner og honning, men har dog mere friskhed og sprødhed end første vinen. Den har helt klart storebrorens sjældne kombination af charme og fedme, og virker allerede meget harmonisk og indtagende i sin ungdom. Eftersmagen er lang og slutter meget feminin og delikat. Det kan man kalde for ‘Haute Couture’ inden for vin!En perfekt ledsager til foie gras, dessert, blåskimmeloste eller ganske enkelt som aperitif.
Producent:
Château Guiraud 1er Grand Cru Classé (1855) i Sauternes, ca- 45 km. syd for byen Bordeaux, hed oprindeligt ‘La Maison Noble du Bayle’ indtil det i 1766 blev købt af Bordeaux-købmanden Pierre Guiraud. Slottet forblev i samme familie indtil 2006, hvor det blev solgt til fire venner med fælles interesse for vin: erhvervsmanden Robert Peugeot og tre vinproducenter Olivier Bernard, Stephan Von Neipperg og Xavier Planty – som i flere år havde været slottets bestyrer. Et kæmpe restaureringsarbejde blev iværksat, såvel i vinmarkerne (som allerede under Xavier Planty var i overgang til økologisk dyrkning) som i slots- og kælderbygningerne. Slottet omfatter 128 ha., hvoraf de 85 ha. er beplantet med vin med 65% Sémillon og 35% Sauvignon Blanc. Slottet fik i 2010 sin officielle godkendelse som økologisk producent.Gennemsnitsalderen for vinstokkene er i dag mellem 35 og 40 år, med en høj beplantningstæthed (6.600 vinstokke/ha.), som betyder en lille produktion pr. enhed, men til gengæld mere aroma- og smagskoncentration i druerne. Udbyttet i vinmarkerne er begrænset til ca. 12 hl./ha. i stedet for de tilladte 25 hl. Gæringen foregår altid separat efter druesorten og efter parcel, på barriques (225 l.), hvoraf 1/3 bliver fornyet hver år. Den kan vare fra tre uger til to måneder og er efterfulgt af en modning på de samme fade i 18-24 måneder, med løbende omrøringer. Sammenstikningen af vinene fra de forskellige druer og parceller foregår normalt efter et år på fad, og den færdigblandede vin fortsætter derefter modningen.For at holde kvaliteten af slottets 1er Cru Classé-vin, frasorterer man systematisk svage årgange, samt vine fra fade, hvor kvaliteten ikke opnår topniveau. Derfor producerer man en såkaldt 2. vin på slottet – Petit Guiraud – som er kendt for at give ‘top value for money”.