Druesorten St-Laurent menes at være en mutation af Pinot Noir, som opstod i Bourgogne og som munkene tog med til Thermenregion, hvor den i dag betragtes som en lokal drue. Den har mange af Pinot Noirs dyder, men er lidt vanskelig at dyrke, samtidig med, at den giver et lille udbytte. Dette var årsagen til, at den forsvandt fra Bourgogne og næsten blev opgivet i Østrig, lige indtil omkring 1999-2009, hvor nogle producenter i Thermenregion genopdagede den blandt dem Johanneshof Reinisch. Navnet St. Laurent kommer i øvrigt af, at druerne normalt begynder at skifte farve til rød på helgenen Skt. Laurentius navnedag den 10. august.
St. Laurent druerne til denne vin kommer fra vinmarker omkring Tattendorf, hvor den meget mineralske, dybe jord (småsten, kalk, sand, ler) og de gunstige, varme klimaforhold er perfekte til røde druer, ikke mindst Pinot Noir og St. Laurent. Vinstokkene er mellem 6 og 27 år gamle. Efter afstilkning og en skånsom knusning udsættes druerne for en kort, kølig skindmaceration for at optimere farve-, aroma- og smagsekstrakt. Derefter flyttes vinen til træfade, hvor gæringen foregår. Til sidst modnes vinen i ca. 12 måneder på en kombination af store træfade (3.000 l.) og brugte barriques (225 l.).
I duften finder man umiddelbare, aromatiske og sødmefulde toner af skovbær og moreller, men også nuancer af marcipan og vanilje. Smagen er frugtrig med god struktur og en pæn tannin, som giver et godt modspil til frugtsødmen. Med iltning får vinen helt klart større kompleksitet og fylde. Den slutter fint afrundet med god balance mellem sprødhed og velour. Velegnet til fjerkræ, kalv, svinekød og fuglevildt, samt hvid- eller rødskimmeloste.
Producent:
Familien Reinisch har produceret vin i fire generationer i Thermenregion, nær landsbyen Tattendorf, ca. 30 km. syd for Wien. Det hele startede meget beskedent i 1923 med en enkelt parcel på 0,5 ha. i vinmarken Ried Mitterfeld, men ejendommen er siden vokset til i alt 40 ha. omkring landsbyerne Tattendorf, Gumpoldskirchen og Guntramsdorf. Disse tre steder giver, med deres store forskelle i den
lokale terroir, mulighed for at dyrke mange forskellige druesorter. Hovedvægten (65%) er på røde druer som Pinot Noir, St. Laurent, Zweigelt, Merlot m.fl. Hvidvinene frembringes primært på de lokale druer Rotgipfler og Zierfandler, men også på Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Den aktuelle vingård ”Johanneshof” blev i 1995 opført af Johann Reinish, en af Østrigs mest berømte vinpersonligheder og far til de tre brødre, Hannes, Michael og Christian, som i dag i fællesskab har ansvaret for familiefirmaet. ”Johanneshof” er udstyret med såvel traditionelle som moderne vinificeringsfaciliteter, som sammen med de tilliggende markers særdeles gode beskaffenhed og familiens mangeårige erfaring, giver rigtig gode muligheder for at producere store vine. Rustfrie ståltanke anvendes, men også træfade i et meget alsidigt udvalg (store som små, nye som gamle) til gæring og/eller modning. Egetræet til fadene hentes lokalt, idet vinhuset selv udvælger træ fra Wienerwald syd for Wien og selv tørrer stavene i 3-4 år. Ristningen af fadene afhænger af vinen og årgangen, men ligger som regel i den lette ende.
I 2004 påbegyndte Johanneshof Reinisch en overgang til økologisk produktion, og i 2014 blev man officielt certificeret som økologisk vinproducent. Johanneshof Reinisch placeres i dag af mange vineksperter og vinguider blandt eliten af østrigske vinproducenter.