Navnet for denne vin (”ile” betyder ø på fransk) er valgt til ære for øerne midt i Loirefloden, lige overfor slottet. Saumur Champigny ”l’Ile Quatre Sous” er lavet på Cabernet Franc fra 5 ha. fordelt på forskellige parceller, som for de fleste ligger på en undergrund af tufsten (kalk- og lerholdig), nær landsbyen Champigny. Området giver altid frugtrige og sprøde vine. Vinstokkene er fra 15 til 50 år gamle og giver i gennemsnittet et lavt udbytte på ca. 35 hl./ha. De økologiske druer bliver allerede sorteret under den manuelle plukning og transporteres til kælderen i små kasser for at undgå masning. Her bliver klaserne yderligere sorteret på et sorteringsbord. Gæringen foretages i tanke af beton, med druernes egen gær og varer i 3 uger. Efter presning og en malolaktisk gæring, modnes vinen i 12 måneder på brugte barriques og derefter 3 måneder på tank. Som for alle vinene på slottet foregår aftapningen uden filtrering.
”L’Ile Quatre Sous” byder på lækre aromaer af røde og sorte bær, men også sprøde toner af krydderurter. Smagen er frugtrig, frisk og ret delikat, med en god balance til sidst mellem struktur, tannin og frugtsødme. Server den til lam, fuglevildt eller til vildt serveret med skovsvampe og f.eks. tyttebær.
Producent:
Mathieu Vallée – som selv stammer fra en vinbonde-familie i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, på den anden side af Loirefloden – overtog i 2007 Château Yvonne i Parnay, midt i Saumur Champigny-appellationen. Mathieu valgte stedet, fordi de tidligere ejere – Yvonne og Jean-François Lamunière – havde dyrket deres vinmarker økologisk siden beplantningen i 1996-1998, men måske især fordi han selv var glad for Saumur-vinene og gerne vil genplacere dem i folks bevidsthed.
I dag udgør vinmarkerne 11 ha., som alle er certificeret økologisk (ECOCERT) og siden 2011 desuden er i overgang til biodynamisk produktion. Dette indebærer bl.a. pløjning, naturgødning, ingen insektmidler, ingen svampemidler, løbende udtynding for at undgå sygdomme samt lav produktion. I kældrene, indrettet i flere hundrede år gamle gange hugget i områdets klassiske tufsten, bruger man kun druernes naturlige gær og prioriterer en lang modning på fad samt en aftapning efter en naturlig bundfældelse uden filtrering. Château Yvonne er i dag en kvalitetsreference i området.